Hoitokoti ei ole lintukoto

Perjantai 27.10.2017 klo 15:13 - Antti

Suomalainen huolehtii yleensä kansalaisvelvoitteistaan: Kasvattaa lapsensa, maksaa veronsa ja ahertaa pitkän ja hikisen työuransa henkitoreissaankin finaaliin saakka. Sitten lopulta koittaa aika jolloin vietetään sinnikkyydellä ansaittuja auvoisia eläkepäiviä ja nautitaan vastalahjasta: Annetaan yhteiskunnan huolehtia omasta syömähampaastaan ja turvata vanhuus hautaan saakka. Vai miten se nyt menikään? Varttuneimmilla on vielä bonuksena sota-aika, jonka haasteista selviäminen on ollut oma ihmeensä - myös naisilla.

Niin tässäkin tapauksessa: Leena menetti Petsamossa sijainneen lapsuudenkotinsa talvisodan aikana, tuli Sisäsuomeen evakkona, kasvatti lapsensa ja teki pitkän työuran. Tällä hetkellä mittarissa on 95 vuotta ja henki pihisee edelleen, vaikka monia sairauksia ja sairaalareissuja on jo matkalle mahtunut. Leena pystyy kuitenkin edelleen huolehtimaan itsestään siinä määrin, että kykenee asumaan itsenäisesti kunhan hänen päivittäisestä hyvinvoinnistaan vain huolehditaan säännöllisesti.

Leenan lapset päättivät palkita äitinsä uhraukset ja hankkivat Leenalle asunnon yksityisestä hoitokodista noin vuosi sitten. Kaikki sujui hyvin useiden kuukausien ajan, kunnes asunnosta alkoi kadota omaisuutta selittämättömällä tavalla. Esimerkiksi Leenan kaulassa vuosikymmenten ajan ollut kultainen kaulakoru oli kadonnut jäljettömiin. Viimeisimpänä tapauksena Leenan asunnosta katosi arvotaulu, jonka viemiseen oli ilmeisesti käytetty niin paljon vaivaa että taulukoukunkin jäljet oli siististi peitetty.

Leena ei itse kyennyt muistamaan (Alzheimer), milloin taulu oli viimeksi paikallaan. Valokuvien ja tiedustelujen perusteella tapahtuma-aika voitiin kuitenkin rajata 2:n viikon sisään. Nykytekniikka mahdollistaa lisäksi erinäisten tallenteiden käytön, joten rohkenen epäillä että jäljet johtavat sylttytehtaalle. Vaikka henkilökunta aluksi kiisti muut vastaavanlaiset tapaukset, selvisi että kuluvan syksyn aikana oli tapahtunut useita vastaavanlaisia varkauksia yksinasuvien vanhusten asunnoista tässä samassa hoitokodissa. Ettei nyt vaan kävisi niin että tekijä löytyy turhan läheltä? Tällä poliisikokemuksella nimittäin en usko mihinkään ennenkuin itse näen - enkä sittenkään välttämättä ennenkuin kolmesti kokeilen.

IM_001_23_2.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varkaus, rikos, kavallus, vanhus, henkilökunta

Oppia ikä kaikki

Maanantai 16.10.2017 klo 14:11 - Antti

Tulipa rehkityksi viikko tutussa paikassa Tampereella. Kyllä kolottaa jokaikistä ruumiinosaa - vaikka luulin olevani suht. kovassa kondiksessa. Uuden lain mukainen kouluttajapaketti tuli käytyä läpi ja monta hikipisaraa siinä tatamille valahti. Napsahtihan siinä vähän kylkiluitakin tietysti välillä (terveisiä Karjalaan - hehheh). Kiitos kouluttajille - tai pikemminkin kouluttajien kouluttajille - hyvästä, tiiviistä ja tasokkaasta oppimäärästä. Kroppa oli vissiin vähän ylikierroksilla vielä kotiin tultua, sillä uni ei maittanut. Näin puolen vuorokauden levon jälkeen tuntemukset vastaavat bauttiarallaa triathlonin tai kainuulaisen sprintin (60 + 60 km hiihtäen) jälkeisiä tuntemuksia: Eipähän oltu ainakaan tyhjänpantteina...

Tuossa vielä pari kuvaa reissulta:

image2.JPG

20171013_133934.jpg

20171015_131338.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvoja, voimankäyttö, itsepuolustus, koulutus, kamppailu, poliisi

Etsintäkokemuksia

Keskiviikko 20.9.2017 klo 9:55 - Antti

Lämpökameravarustus oli mukana henkilöetsinnällä ensimmäistä kertaa. Erottelukyky todettiin jopa oletettua paremmaksi, sillä kohteiden tunnistamiset voitiin suorittaa tarvittaessa matalalta ja lähes äänettömästi. Samalla alueella etsintöihin osallistunut Super Puma - helikopteri aiheuttikin sitten hieman enemmän ääntä ja uniongelmia alueen asukkaille aamuyöllä. Taisivatpa kustannukset veronmaksajallekin olla hieman korkeammat...

Akondiksen lämpökuvaus on edullista ja siirrettävissä kohteeseen tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Ilmojen kylmentyessä on jokainen hukattu minuuttikin liikaa silloin kun henki ja terveys ovat vaarassa.

Liitteenä olevassa kuvassa on ilmakuvausvarustus kuljetusalustallaan repussa. Toisessa kuvassa on n. 15 kg painava eläin 30 m etäisyydeltä: Lämpökuvattuna + 5 c lämpötilassa.

Lämpökuvauksen kannalta sään kylmenemisestä on kuitenkin hyötyäkin, sillä lämpötilaerojen kasvaessa kameran erottelukyky paranee entisestään. Rakennusteknisissä tarkastuksissa lämpövuotojen havaitseminen helpottuu myös, sillä lämmityksestä karkaava ilma heijastuu kamerakuvaan paremmin.

Niin ja mainostetaanpas vielä: Kenellä Rpa-kuskilla on lentolupakirja, vahva ammattikokemus henkilöetsinnöistä, lämpökameratekniikasta ja viranomaisyhteistyöstä? Akondiksella on.

Henkilön Akondis kuva.
Henkilön Akondis kuva.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lämpökamera, lämpökuvaus, henkilöetsintä

Luentoa pukkaa

Torstai 17.8.2017 klo 12:12 - Antti

Tulipas aloitetuksi Akondiksen turvallisuusluennotkin! Kylmää hikeä pukkasi valmistautuessa, kun kuulijakuntana olivat vielä ne kaikista hankalimmat opetettavat: Pedagogit. Olo ennen luentoa oli siis vähän tuollainen kuin alla olevassa kuvassa.

Noo: Vartin nikottelun jälkeen homma rupesi luistamaan vanhaan malliin ja aika tyytyväisiä taisivat keskimäärin olla kuulijatkin: Teemana oli uhkaavan henkilön kohtaamiseen valmistautuminen ja tilanteen hallinta.

Parin tunnin paketti teoriaa ja käytäntöä tuntuu olevan sopiva satsi yhteen kyytiin. Meni vähän pitkäksikin, kun lehtori vähän itsekin innostui näyttämään poliisiseikkailuista ja kamppailulajipuolella selkäytimessä edelleen olevia perushallintaotteita.

Sapluuna aikuisia varten tuntuu siis olevan kasassa. Tämän viikon aikana selviää, millaista sapluunaa tarvitaan nuorille: Akondis järjestää 1. itsepuolustuskurssin 12-16-vuotiaille nuorille Pornaisissa 22.-23.08.17. Ikä on hankala ja kynnys korkea: Tiedän. Pläjäytin kuitenkin hinnan niin edulliseksi, ettei sen ainakaan pitäisi olla liiallinen kynnys. Kahtellaan kuinka käy.Turvallisuusluentokuva2.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turvallisuus, esitelmä, luento, vaara, uhka, hallinta

Mielentilatutkimukseen. Kaikki mukaan!

Keskiviikko 19.7.2017 klo 23:20 - Antti

Oulussa piipahtaessamme osui silmään sanomalehti Kalevan artikkeli sarjakuristaja Michael Penttilästä, alias Michael Maria Pentholmista - tai siis alun perin henkilöstä nimeltään Jukka Torsten Lindholm. Hän on muuten kolmeen henkirikokseen syyllistynyt mies, jonka Fbi on luokitellut sarjamurhaajaksi. Hänellä on tilillään myös runsaasti muita väkivaltarikoksia ja henkirikosten yrityksiä: Viimeisin keväällä 2017, kun Penttilä yritti tunkeutua 17-vuotiaan tytön asuntoon ja kuristaa tämän: Tyttö oli ehtinyt nähdä asunnon ovisilmästä Penttilän laittavan mustat nahkahansikkaat käteensä ennen kuin oli tukkinut asunnon ovisilmän ja yrittänyt avata oven väkisin.

Suomen oikeuslaitos on kuitenkin päättänyt ymmärtää Penttilää - kuten muitakin väärinymmärrettyjä ja pahan poliisin kiinniottamia ihmispoloja: Eihän törkeästä rikoksesta epäiltyä enää Suomessa kannata käytännössä kiinni ottaakaan, sillä ei siitä tule poliisillekaan muuta kuin p..kaa niskaan. Tyhjänpäiväistä paperityötä saa pyörittää muutenkin samalla pienellä liksalla. Yläkerran komisariokaan eivät katso hyvällä kun muut jutut joutuvat odottamaan ja paatuneempien rikollisten asianajajatkin painavat päälle omien kanta-asiakkaidensa oikeuksien puolesta.

Jos joku törkeän väkivaltarikoksen tekijä vielä satutaan tuomitsemaan joskus ehdottomaan vankeusrangaistukseen, niin onhan meillä kuitenkin tarjota mahdollisuus Mielentilatutkimukseen. Yleensä kuitenkin riittää se, että Hovioikeus tuomitsee näytön riittämättömäksi - ja rikosta tutkineen konstaapelin työn käytännössä tyhjänpäiväiseksi. Näin rikollisen asianajaja voi (viisinumeroisen) korvausvaatimuksen oikeusistuimelle täytettyään ja ennen oikeussalista poistumistaan (asiakkaansa kanssa) vaihtaa lyhyesti kuulumiset tutkinnanjohtajan kanssa sekä vihjaista tälle hieman huomioitaan rikostutkijan heikosti suorittamasta tutkintatyöstä...

Yleensä törkeästä rikoksesta epäillylle tarjotaan vielä mahdollisuus hyvään korvaukseen tutkintavankeusajasta. Esimerkiksi Nils, JJ, Anneli ja Camp Speicherin veljekset lienevät ainakin hyvin tyytyväisiä rikollisten edunvalvontaan Suomessa...

Niin siitä Penttilästä: Suomen oikeuslaitoksen mukaan hän ei ole edes murhaaja, vaikka kolme henkirikosta taustallaan onkin.

Ehdotankin, että myös pienemmille rikollisille - esimerkiksi ylinopeuteen syyllistyville - tarjotaan tasapuolisuuden vuoksi mahdollisuus mielentilatutkimukseen.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rangaistus, rikos, tuomio, täyttä ymmärrystä vailla.

Rasistin leiman pelko

Torstai 13.7.2017 klo 23:17 - Antti

Sattuipa tänään - taas - korvaan niin että vihlaisi: Kuuntelin autoillessani uutisista että raiskausrikosten todettiin suorastaan lisääntyneen räjähdysmäisesti jossain kolkassa valtakuntaamme.

No mikrofonin varteen oli saatu houkutelluksi jonkin sortin dosentti kommentoimaan tilannetta ja sen syitä. Näin entisenä virkamiehenä olisin voinut olettaa dosentin rohkenevan ottaa ainakin hieman esille viime vuosien maahanmuuton. No dosentti kakisteli parin minuutin verran ja kykeni toteamaan, että syynä on lähinnä se että raiskausrikoksista ilmoitetaan nykyisin herkemmin viranomaisille...

Joissakin tiedotusvälineissähän on jopa rohjettu hieman arvuutella, olisiko väärin perustein tapahtuvalla maahanmuutolla sittenkin jotain vaikutusta siihen että seksuaalirikoksia tapahtuu niin runsaasti. Ei sillä, että asioista sen enempää puhuttaisiin - eikä tuntomerkkejä tekijästä varsinkaan uskalla kukaan kertoa: Ei poliisikaan. Surullisena seurasin Helsingin Sanomienkin informaatiota muutama päivä takaperin tapahtuneesta 16-vuotiaan tytön (törkeästä) raiskauksesta Helsingissä. HS halusi ilmaista asian, että "16-vuotiaaseen tyttöön käytiin käsiksi". Joka toisessa numerossa muistetaan kuitenkin ikäänkuin tasapainotuksena kertoa huomattavan tarkasti jonkun maahanmuuttajan kokemista vääryyksistä Suomessa. Mielestäni HS:n ja Ylen kaksinaamainen moraali ja tosiasioiden piilottelu vain lisää todellisen rasismin mahdollisuutta. Samat säännöt ja samat rangaistukset tulisi olla jokaiselle kulttuurista ja asemasta riippumatta.

Just. Taisinpa polkaista kaasua hieman reippaammin seuraavassa risteyksessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rasismi, maahanmuutto, mamu, suvaitsevaisuus, hyväuskoisuus

Akondis täydensi osaamistaan

Maanantai 12.6.2017 klo 13:10 - Antti

Tulipas oltua viime viikolla mielenkiintoisessa koulutuksessa: Puhejudossa. Mielenrauha oy on entisen poliisikollegani Totti Karpelan luotsaama yritys, joka tarjoaa asiantuntemusta ja koulutusta ristiriitojen ratkaisuun pehmeillä keinoilla.

Tavallisessa Judossahan pyritään hyödyntämään hyökkäävän vastustajan liike-energiaa ja massaa, väistämään hyökkäys ja kampittamaan tämä kanveesiin maan vetovoiman avulla. Puhejudossa sama asia suoritetaan lähinnä henkisellä puolella - ennen kuin fyysinen hyökkäys on ehtinyt tapahtuakaan.

Vaikka olen koko poliisiurani ajan tottunut olemaan "se ilkeämpi ja vaativampi poliisi" partiosta, en ole joutunut fyysisiin kamppailitilanteisiin juuri lainkaan: Jonkunlaista "puhejudo-osaamista" lienen siis hallinnut jo entuudestaan - ehkäpä kamppailulajitaustani takia.

Puhejudo tarjoaa avaimet ristiriitojen ratkaisuun sanallisesti ja elekielen avulla: Enemmän aivojen rassausta ja vähemmän nyrkkien käyttöä. Kiitos erinomaisesta koulutuspaketista, Totti!

20170609_150546-1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustelu, riita, väkivalta

Mäntsälä mielessäin

Maanantai 22.5.2017 klo 10:10 - Antti

Eilen oltiin apulaisen (8-v) kanssa Mäntsälän kesän avauksessa esittelemässä Akondista.

20170521_1330002.jpg

Kyllä oli kelit kohdillaan, sillä paikkamme oli varsinainen Solarium: Käsivarret ovat kuin keitetyt ravut tätä kirjoittaessani. Taisivat muuten illalla uutisissa kertoa, että Mäntsälä oli ollut Suomen lämpimin paikka (22.9 c). Ilmankos kuumottaa...

Kiitos mäntsäläläisille hyvistä mielipiteistä ja turinatuokioista. Taustalla metelöinyt Huutokauppakeisari varasti välillä julmasti kansalaisten huomion, mutta kyllä niitä ihmisiä riitti muillekin. Väitän sitä paitsi, että minä kauppasin ihmisille huomattavasti tärkeämpää asiaa kuin käytettyä irtaimistoa: Turvallisuutta.

Arpajaisissa oli palkintona Kodin turvallisuuskartoitus ja osallistumiskuponkejakin kerääntyi mukavasti - vaikkei mainostaminen tainnut olla vielä Akondiksen vahvin osa-alue (kröhöm)..

20170522_090614.jpg

1-vuotias onnetar suoritti suoritti oikeaoppisen ja tasapuolisen arvonnan 22.05.17. Kiitos osallistujille ja onnea arvonnan voittajalle, Marjatta Jokiselle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Akondis, Mäntsälä, Turvallisuus, Kesä

Vantaan valepoliisit

Perjantai 12.5.2017 klo 13:53 - Antti

HS:ssa oli taas eilen (11.05.17) juttu valepoliiseista: 

23- ja 35- vuotiaat miehet olivat menneet vanhuksen kotiin Vantaalla ja pyytäneet saada vettä autoonsa. Tämän jälkeen he olivat selvittäneet vanhuksen puhelinnumeron ja myöhemmin soittaneet tälle esittäytyen poliiseiksi sekä kertoneet poliisin tulevan pian vanhuksen ovelle. Poliisiksi esittäytynyt mies tulikin pian ovelle ja pyysi valokuvata vanhuksen koruja...

Tarina ei kertonut kuinka koruille kävi, mutta miehet olivat vieneet vanhuksen kädestä kirjekuoren jossa oli ollut rahaa 22500 euroa ja poistuneet autoon.

Rikoslain mukaan kyseessä oli Törkeä varkaus, koska kyseessä oli erittäin arvokas omaisuus. Tekijät saivat kuitenkin tuomion ainoastaan "tavallisesta" varkaudesta, koska he olivat yllättyneet kirjekuoressa olleen rahasumman suuruudesta.

Eikös autoilijankin pitäisi tällä perusteella tasapuolisuuden vuoksi saada pienemmät sakot ylinopeudesta. "Yllätyin siitä, että autoni kulki noin kovaa..".

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turvallisuus

« Uudemmat kirjoitukset