Hoitokoti ei ole lintukoto

Perjantai 27.10.2017 klo 15:13 - Antti

Suomalainen huolehtii yleensä kansalaisvelvoitteistaan: Kasvattaa lapsensa, maksaa veronsa ja ahertaa pitkän ja hikisen työuransa henkitoreissaankin finaaliin saakka. Sitten lopulta koittaa aika jolloin vietetään sinnikkyydellä ansaittuja auvoisia eläkepäiviä ja nautitaan vastalahjasta: Annetaan yhteiskunnan huolehtia omasta syömähampaastaan ja turvata vanhuus hautaan saakka. Vai miten se nyt menikään? Varttuneimmilla on vielä bonuksena sota-aika, jonka haasteista selviäminen on ollut oma ihmeensä - myös naisilla.

Niin tässäkin tapauksessa: Leena menetti Petsamossa sijainneen lapsuudenkotinsa talvisodan aikana, tuli Sisäsuomeen evakkona, kasvatti lapsensa ja teki pitkän työuran. Tällä hetkellä mittarissa on 95 vuotta ja henki pihisee edelleen, vaikka monia sairauksia ja sairaalareissuja on jo matkalle mahtunut. Leena pystyy kuitenkin edelleen huolehtimaan itsestään siinä määrin, että kykenee asumaan itsenäisesti kunhan hänen päivittäisestä hyvinvoinnistaan vain huolehditaan säännöllisesti.

Leenan lapset päättivät palkita äitinsä uhraukset ja hankkivat Leenalle asunnon yksityisestä hoitokodista noin vuosi sitten. Kaikki sujui hyvin useiden kuukausien ajan, kunnes asunnosta alkoi kadota omaisuutta selittämättömällä tavalla. Esimerkiksi Leenan kaulassa vuosikymmenten ajan ollut kultainen kaulakoru oli kadonnut jäljettömiin. Viimeisimpänä tapauksena Leenan asunnosta katosi arvotaulu, jonka viemiseen oli ilmeisesti käytetty niin paljon vaivaa että taulukoukunkin jäljet oli siististi peitetty.

Leena ei itse kyennyt muistamaan (Alzheimer), milloin taulu oli viimeksi paikallaan. Valokuvien ja tiedustelujen perusteella tapahtuma-aika voitiin kuitenkin rajata 2:n viikon sisään. Nykytekniikka mahdollistaa lisäksi erinäisten tallenteiden käytön, joten rohkenen epäillä että jäljet johtavat sylttytehtaalle. Vaikka henkilökunta aluksi kiisti muut vastaavanlaiset tapaukset, selvisi että kuluvan syksyn aikana oli tapahtunut useita vastaavanlaisia varkauksia yksinasuvien vanhusten asunnoista tässä samassa hoitokodissa. Ettei nyt vaan kävisi niin että tekijä löytyy turhan läheltä? Tällä poliisikokemuksella nimittäin en usko mihinkään ennenkuin itse näen - enkä sittenkään välttämättä ennenkuin kolmesti kokeilen.

IM_001_23_2.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varkaus, rikos, kavallus, vanhus, henkilökunta

Mielentilatutkimukseen. Kaikki mukaan!

Keskiviikko 19.7.2017 klo 23:20 - Antti

Oulussa piipahtaessamme osui silmään sanomalehti Kalevan artikkeli sarjakuristaja Michael Penttilästä, alias Michael Maria Pentholmista - tai siis alun perin henkilöstä nimeltään Jukka Torsten Lindholm. Hän on muuten kolmeen henkirikokseen syyllistynyt mies, jonka Fbi on luokitellut sarjamurhaajaksi. Hänellä on tilillään myös runsaasti muita väkivaltarikoksia ja henkirikosten yrityksiä: Viimeisin keväällä 2017, kun Penttilä yritti tunkeutua 17-vuotiaan tytön asuntoon ja kuristaa tämän: Tyttö oli ehtinyt nähdä asunnon ovisilmästä Penttilän laittavan mustat nahkahansikkaat käteensä ennen kuin oli tukkinut asunnon ovisilmän ja yrittänyt avata oven väkisin.

Suomen oikeuslaitos on kuitenkin päättänyt ymmärtää Penttilää - kuten muitakin väärinymmärrettyjä ja pahan poliisin kiinniottamia ihmispoloja: Eihän törkeästä rikoksesta epäiltyä enää Suomessa kannata käytännössä kiinni ottaakaan, sillä ei siitä tule poliisillekaan muuta kuin p..kaa niskaan. Tyhjänpäiväistä paperityötä saa pyörittää muutenkin samalla pienellä liksalla. Yläkerran komisariokaan eivät katso hyvällä kun muut jutut joutuvat odottamaan ja paatuneempien rikollisten asianajajatkin painavat päälle omien kanta-asiakkaidensa oikeuksien puolesta.

Jos joku törkeän väkivaltarikoksen tekijä vielä satutaan tuomitsemaan joskus ehdottomaan vankeusrangaistukseen, niin onhan meillä kuitenkin tarjota mahdollisuus Mielentilatutkimukseen. Yleensä kuitenkin riittää se, että Hovioikeus tuomitsee näytön riittämättömäksi - ja rikosta tutkineen konstaapelin työn käytännössä tyhjänpäiväiseksi. Näin rikollisen asianajaja voi (viisinumeroisen) korvausvaatimuksen oikeusistuimelle täytettyään ja ennen oikeussalista poistumistaan (asiakkaansa kanssa) vaihtaa lyhyesti kuulumiset tutkinnanjohtajan kanssa sekä vihjaista tälle hieman huomioitaan rikostutkijan heikosti suorittamasta tutkintatyöstä...

Yleensä törkeästä rikoksesta epäillylle tarjotaan vielä mahdollisuus hyvään korvaukseen tutkintavankeusajasta. Esimerkiksi Nils, JJ, Anneli ja Camp Speicherin veljekset lienevät ainakin hyvin tyytyväisiä rikollisten edunvalvontaan Suomessa...

Niin siitä Penttilästä: Suomen oikeuslaitoksen mukaan hän ei ole edes murhaaja, vaikka kolme henkirikosta taustallaan onkin.

Ehdotankin, että myös pienemmille rikollisille - esimerkiksi ylinopeuteen syyllistyville - tarjotaan tasapuolisuuden vuoksi mahdollisuus mielentilatutkimukseen.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rangaistus, rikos, tuomio, täyttä ymmärrystä vailla.