Aina vaan korona...

Keskiviikko 31.3.2021 klo 8:40 - Akondis

Testauspakko rajoilla?

Korona on ollut riesanamme jo reilun vuoden ajan ja yhteiskunnassamme on jouduttu tekemään koko ajan tiukentuvia rajoitustoimia lisääntyvien tartuntamäärien – ja erityisesti vaarallisten ulkomaisten virusvarianttien takia: Ulkomaanmailta saapuvien mukana tulevan englantilaisen sekä etenkin afrikkalaisen ja brasilialaisen variantin lisääntyminen näyttävät tällä hetkellä huolestuttavalta: Äskettäin raportoitiin sen tarttuneen Suomessa jo molemmat koronarokotteet saaneeseen henkilöön.

Hallituksemme on toiminut ainakin näennäisen tarmokkaasti ja tehnyt samalla yksittäisten kansalaisten elämän kannalta ikäviä ratkaisuja: Sosiaalisen toiminta on pudonnut olemattomiin etenkin senioreilta, joista monella sosiaalinen verkosto on ollut liian pieni jo ennen rajoitustoimia. Hyvin ei ole pyyhkinyt nuoremmillakaan, sillä yritykset ovat sinnitelleet toimeentulonsa rajoilla – monen lyödessä jo tähän mennessä hanskat tiskiin. Tähän saakka niukin naukin koronan armoilla kituuttanut yrittäjä odottaakin kauhulla hallituksen tulevia koronatoimia: Nyt suunnitteilla ovat jo entistä rankempi sulkutila ja liikkumisrajoitukset, jotka toteutuessaan tulee sulkemaan myös monen yrityksen oven lopullisesti.

Hallituksen suunnittelupöydällä jo olevilla rajoituksilla tultaisiin rajoittamaan voimakkaasti Suomen kansalaisten perusoikeuksia, joten kovilla panoksilla tätä koronaa nyt pelataan. Tässä valossa on mielestäni äärimmäisen ristiriitaista, ettei paljon puhuttua testauspakkoa valtakuntamme rajoilla ole todellisuudessa vieläkään kyetty toteuttamaan – vaikka kaikki puoluejohtajatkin olivat asiasta yksimielisiä esimerkiksi 28.01.21 esitetyssä A-talkissa.

Katastrofaalisessa koronatilanteessa olevasta Virosta virtaa maahamme edelleen jatkuvasti henkilöitä, joita ei testata / vaadita negatiivista testitodistusta: Rekkakuskit ja raksamiehet tulevat siis edelleen etelärajamme läpi ilman testausvelvoitetta, pelkästään vilauttamalla taianomaista CMR-rahtikirjaa. Arvatkaa vaan, ovatko tuon jumalaisen rahtikirjan löytäneet siinä samalla myös muut potentiaaliset koronankuljettajat? Paikalla olevan viranomaisen on sitä paitsi mahdotonta edes valvoa tuon maagisen arvopaperin todenperäisyyttä ilman kunnollisia toimintaohjeita. Tuo varmaankin on juuri sitä ”Huoltovarmuutta”, jolla hallitus asian perustelee ja niin tämä tivoli vaan jatkuu jatkumistaan. Sitä paitsi: Miten Virosta tulevalle rekkakuskille asetettava testausvelvoite vaarantaisi Suomen huoltovarmuuden? Testi veisi mahdollisesti vartin (mikäli negatiivista testitulosta ei olisi jo valmiina) ja kuski lähtisi takaisin laivaan auton odottaessa tervettä kuljettajaa mikäli tulos olisi positiivinen – eikö?

Vastuuta testauksesta ja toimenpiteistä on palloteltu suuntaan ja toiseen: Varustamoille, kaupungeille ja Avi:lle, mutta toteutus ei näytä tehokkaalta vieläkään – vaikka asiaa on jahkattu kuukausitolkulla. Etelä-Suomen Avi:n ylijohtaja Merja Ekqvist kertoi Talouselämässä 09.03.21, että ”Maahantulijat testataan tällä hetkellä varsin kattavasti. Olemme antaneet kunnille määräyksen järjestää rajoilla terveystarkastukset, mutta ne ovat yksittäisille ihmisille vapaaehtoisia. Tartuntatautiviranomainen eli lääkäri arvioi terveystarkastuksen sisällön.”

Valtakuntamme raja vuotaa siis koronaa rankasti edelleenkin: Oman näkemykseni mukaan pitkälti siksi, ettei satamissa ja lentokentällä palvelevaa Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa vieläkään kunnolla hyödynnetä operatiivisessa koronataistelussa: Käytännön toimenpiteistä ja valitettavasti enemmän tai vähemmän näennäisestä koronanpysäytyksestä vastaavat ainoastaan virastojen, kaupunkien ja kuntien paikalle loihtimat tytöt ja pojat kojuineen ja heijastinliiveineen – samalla kun sotilaallisesti organisoitu ja vahvoilla resursseilla varustettu rajaviranomainen kärsii työtehtävien puutteesta matkustajaliikenteen vähäisyyden takia. En ymmärrä! No ei muuten ymmärrä moni rajanylityspaikalla palveleva entinen siis kolleganikaan, joilla olisi valmiina koronataisteluun sopivat työkalutkin: Pikakäännytys ja Rajavartiolaki. Mikäli hallituksen tarkoitus olisi ihan aikuisten oikeasti pitää koronavirus variantteineen Suomen rajojen ulkopuolella, olisi operaatiota toteuttamassa ja valvomassa rajaviranomainen.

Jos selitys edelleenkin on se, että rajatarkastuksen tehtävä on ainoastaan tarkastaa tulijan maahantuloedellytykset, niin miksi tässä historiallisessa ja kansakuntaamme ennennäkemättömällä tavalla koettelevassa tilanteessa vaatimusta koronatestauksesta / negatiivisesta testituloksesta ei yksinkertaisesti lisätä maahantuloedellytyksiin? Ovatko Schengen- ja Eu-alueen matkustusvapaudesta nauttivan koronankantajan ihmisoikeudet siis todellisuudessa suuremmat kuin rajoituksissa kituvan suomalaisen yrittäjän, kotonaan eristyksessä olevan seniorin tai riskiryhmäläisen? Iltalehti uutisoi 28.03.21 että ennakkotestivaatimusta ei ole tulossa lainsäädäntöön, eikä hallitus aio antaa asiasta esitystä eduskunnalle. ”Sen sijaan STM valmistelee ohjauskirjettä kuntiin ja aluehallintovirastoihin”. Hohhoijaa.

Suomessa on nyt rokotettu suurin osa riskiryhmäläisistä ainakin kertaalleen – mutta samalla kenties tuudittauduttu vaaralliseen illuusioon: Hus:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi pelkäävänsä nykyisten rajanylityskäytäntöjen riittävyyttä sekä piti mahdollisena rokotteelle vastustuskykyisen variantin leviämistä tämän takia. ”Silloin iso osa rokotussuojasta menetetään ja koko homma joudutaan aloittamaan uudestaan”, jatkoi Lehtonen Twitterissä 21.03.21.

Hu-huu, hallitus: Tarttisko tehdä jotain??

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, pakkotestaus, viro, rekkakuski, rakennusmies