Esimerkki pakkotilasta

Sunnuntai 3.11.2019 klo 11:25 - Akondis


Humaltunut ajokortiton mies otti puukotetun kyytiin ja etsi apua – pakkotilassa sai rikkoa lakia

PAKKOTILA 
Humalassa auton rattiin tarttunut ajokortiton mies ei saanut syytettä, koska kyse oli pakkotilasta ja vakavasti loukkaantuneen henkilön saamisesta hoitoon.
Muutaman miehen joukko vietti talvi-iltaa lahtelaisessa ravintolassa ja lähti jatkoille seurueeseen kuuluneen miehen asunnolle.

Joulukuisena aamuna asunnonomistajan ja kylään tulleen seurueen välille tuli riita. Asunnon omistaja haki keittiöstä leipäveitsen ja puukotti yhtä vierastaan vatsaan. Uhri sai vakavia vammoja.

Vieraat eivät tunteneet Lahtea, eivätkä he tienneet missä osoitteessa olivat, sillä he olivat tulleet toiselta paikkakunnalta vain vieraisille.

Noin 30-vuotias mies otti puukotuksen uhrin auton käyttöönsä. Miehellä ei ollut ajokorttia. Kortiton kuski sai raahattua verta vuotavan ja sisäelimiä leipäveitsen tekemästä haavasta ulos pursuavan toverinsa takapenkille. Kuski ajoi melko lyhyen matkan, kunnes päätyi lahtelaisen koulun pihaan aamuhämärissä.

Paikalta löytyi sen verran tunnistetietoja, että ne kertomalla hälytyskeskukselle poliisit ja ambulanssi tulivat hetkessä.

Vakavat vammat saanut mies ehti juuri ja juuri leikkauspöydälle ja hän jäi henkiin. Mies oli viikkokaudet tehohoidossa.

Hämeen poliisi tutki tapauksen. Autoa kuljettanut mies oli kohtuullisessa humalassa. Hänellä oli aamukahdeksan aikaan uloshengitysilmalitrassa 0,47 milligrammaa alkoholia. Miestä epäiltiin rattijuopumuksen lisäksi kortitta-ajosta.

Kuljettaja myönsi esitutkinnassa olleensa humalassa ja myönsi myös kortittomuutensa. Hän kuitenkin kertoi toimineensa pakon edessä ja vetosi pakkotilaan.

Itä-Suomen syyttäjäalueen lahtelainen aluesyyttäjä ei nostanut syytettä, koska hän tulkitsi rattiin tarttuneen toimineen pakkotilassa, eikä tekoa ole määrätty laissa rangaistavaksi.

Syyttäjä teki ratkaisun jutussa viime viikolla.

Avainsanat: Pakkotila, hätävarjelu, itseapu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini