Käyntikortti

Keskiviikko 30.9.2020 klo 21:51 - Akondis

Akondis_kayntikortti_2020.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi

Turvallisuusalalle koulutettavan peruspilarit

Perjantai 21.8.2020 klo 7:59 - Akondis

Harkitsetko työuraa vartijana tai järjestyksenvalvojana? – Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kerrotaan Sisä-Suomen poliisilaitokselta

Oletko kiinnostunut urasta turvallisuusalalla? Sisä-Suomen poliisilaitos on koonnut tietopaketin siitä, mitä vaaditaan jos mielit alan ammattilaiseksi.

VARTIJAKSI TAI JÄRJESTYKSENVALVOJAKSI voidaan hyväksyä 18 vuotta täyttänyt, vaadittavan koulutuksen suorittanut henkilö, joka on rehellinen, luotettava ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva.

SOVELTUVUUSHARKINNAN YHTEYDESSÄ huomioitavat seikat saattavat tulla monille alasta kiinnostuneille yllätyksenä. Omasta mielestä vähäpätöiset tai entiseen elämään kuuluvat toilailut voivat kuitenkin muodostaa esteen turva-alan lupia haettaessa suhteellisen pitkälläkin tarkastelujaksolla tekojen luonteesta tai niiden määrästä riippuen.

REHELLISYYTEEN, luotettavuuden ja sopivuuteen vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi päihteiden käyttö tai niihin liittyvät rikokset, väkivaltaista käyttäytymistä osoittavat teot sekä esim. näpistys-, petos- tai muut omaisuusrikokset.

Merkitystä on myös terveydentilaan ja tehtävien edellyttämiin fyysisiin ominaisuuksiin ja toimintakykyyn liittyvillä seikoilla sekä elämäntavoilla ja asenteilla. Erityistä huomiota kiinnitetään sellaisiin todettuihin ja epäiltyihin rikoksiin tai väärinkäytöksiin, jotka osoittavat hakijan olevan sopimaton toimimaan yksityisen turva-alan tehtävissä.

LOPUTTOMIIN EI menneistä virheistä kuitenkaan tarvitse kärsiä. Lupapalvelun henkilökunnalta saa neuvoja yleisistä hyväksymisperiaatteista ja niihin vaikuttavista seikoista, mutta kyseessä on aina tapauskohtainen kokonaisharkinta, joka voidaan tehdä vasta sitten, kun hakemus on jätetty

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi, turvallisuukoulutus, turvallisuus, uhkatilanne

Akondis sponsorihommissa

Keskiviikko 29.7.2020 klo 15:42 - Akondis

IMG-20200721-WA00024.jpg

Yrityksen 1. sponsorointisopimus on valmis:

Akondis tukee perintekästä ja hienon historian omaavaa jalkapalloseuraa: Halkian Alku ry:tä (U13- joukkuetta) - ja saa vastalahjaksi pienen hihamainoksen (kuva).

Halkian alusta on muuten ponnistanut maailmalle mm. tämänhetkisen miesten A-maajoukkueen toppari Paulus Arajuuri.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Halku, halkian alku, jalkapallo, futisjuniori, pornainen

Järkkärikurssi Nikkilässä

Tiistai 19.5.2020 klo 15:21 - Akondis

Edit 22.06.20: Kurssin aloitusajankohta siirtyy syksymmälle

Pikalähtö: Järjestyksenvalojakurssi Nikkilässä 23.- 28.06.20 - Mikäli osallistujia on vähintään 10 henkilöä (tätä kirjoitettaessa puolet puuttuu).

Hinta: 200,- / hlö (sis. Alv).

Ilmoittautumiset asap: Antti@akondis.fi

Kyseessä on siis järjestyksenvalvojan peruskurssi (Jv-40h).

Kurssille voi osallistua jo alaikäisenä, mutta Jv-korttia voi hakea vasta täysi-ikäisyyden (18) saavutettuaan. Yläikärajaa ei järjestyksenvalvojalla ole - toisin kuin esim. vartijalla (68).

Kurssin hyväksytysti suorittanut voi toimia järjestyksenvalvojana yleisötilaisuuksissa. Kurssin suorittamisesta on hyötyä myös mahdollisia turvallisuusalan jatko-opintoja varten.

Kurssi järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10 henkilöä (max. 40 hlöä).

Aloitusajankohta (alustavasti) tiistaina 23.06.2020. 

Tarkempi aika ja paikka varmistetaan ilmoittautuneille henkilökohtaisesti.

Heinäkuun -20 aikana on mahdollisuus myös toiselle kurssille Itä-Uudenmaan alueella: Ideoita otetaan vastaan.

Ps. Akondis järjestää loppukesällä voimankäyttövälinekoulutuksen Jv-kortin jo suorittaneille.

Ilmoittautumiset / tiedustelut: antti@akondis.fi

www.akondis.fi

Jv-kortti_kuva.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi

Eräänlaista yrittäjyyttä tuokin

Sunnuntai 26.4.2020 klo 20:13 - Akondis

KYSYIMME ASIANTUNTIJALTA: OTSO MANNINEN

Rikollisille koronavirus on uusi tapa tienata – "Mitä enemmän aihe herättää tunteita, sitä helpommin ihmiset ovat höynäytettävissä"

Pandemia on antanut monenlaisille huijareille uusia mahdollisuuksia.
Disinfomaatio on tahallista väärän tiedon levittämistä ja misinformaatio tahatonta. Rikolliset käyttävät disinformaatiota tietojen kalasteluun ja muuhun huijaamiseen.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Otso Manninen, miksi rikolliset levittävät koronaviruksesta väärää tietoa?

”Usein taustalla on taloudellinen motiivi tai oman asian edistäminen. Väärä tietosisältö ei aina ole edes pääasia, vaan se on keino houkutella ihmisiä lataamaan sovellus tai klikkaamaan tietylle sivustolle.

TALOUDELLISTEN HUIJAUSTEN TAKANA TOIMIVAT KANSAINVÄLISET, JÄRJESTÄYTYNEET KYBER- JA PETOSRIKOLLISUUDEN JENGIT.

Salasanojen ja tunnuksien kalastelu organisaatioiden järjestelmiin on nyt vahva motiivi väärän tiedon levittämiseen. Rikolliset saavat mahdollisuuden laskutuspetoksiin tai pitkäaikaisempiin tietomurtoihin. Myös kiristyshaittaohjelmat ovat maailmalla yleistyneet.

Lisäksi väärää tietoa levitetään oman ideologin tueksi tai tietyn tahon mustamaalaamiseksi. Syytä pandemiasta on yritetty vierittää vaikkapa jonkun tietyn vähemmistön syyksi, ja sitä kautta on pyritty heikentämään yhteiskunnan vakautta ja yhtenäisyyttä.”

Onko viranomaisilla keinoja estää väärän tiedon leviämistä?

”Sitä on vaikea estää, koska se tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Viranomaisten tehtävä on varmistaa, että viranomaislähteistä saa riittävästi oikeaa tietoa. Lisäksi viranomaiset muistuttavat ihmisiä väärän tiedon riskeistä ja kertovat esimerkiksi siitä, minkälaisia rikosilmiöitä koronavirus on aiheuttanut.

Viranomaiset ovat myös lopettaneet sivustoja, jotka on perustettu rikolliseen tarkoitukseen.

Silti rikosten volyymi on nyt kova. Koronavirusaiheisia verkkodomaineja on perustettu kymmeniä tuhansia, ja niistä todennäköisesti jopa puolet liittyvät rikolliseen toimintaan.”

”Epidemian huipun lisäksi rikosten määränkin huippu on vasta tulossa”, keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Otso Manninen toteaa.

Oliko tällaiseen osattu varautua?

”Poliisin näkökulmasta kyllä. Koronavirukseen liittyvä väärä tieto on vain uusi toimintatapa vakiintuneelle kyber- ja petosrikollisuudelle. Verkossa tapahtuvat huijaukset ovat yhtä vanhoja kuin ihmiskunta: joku yrittää aina hyötyä toisen hädästä, ja mitä enemmän aihe herättää tunteita, sitä helpommin ihmiset ovat höynäytettävissä.

Poliisin ja rikollisten välillä on nyt kovaa kilpajuoksua, ja rikolliset ovatkin jo nopeuttaneet tahtiaan. He pyrkivät saamaan kaiken irti poikkeustilasta ja yhteiskunnan toimintahaasteista. Kansainvälinen viranomaisyhteistyö on kuitenkin ollut tehokasta ja osittain jopa tehokkaampaa kuin ennen pandemiaa.

Koronavirus on kuitenkin sellainen asia, jota länsimaissa ei ole hetkeen koettu, ja se aiheuttaa haasteita.”

Miten lukija tunnistaa väärän tiedon?

”Lähdekritiikki on tärkeää. Missä uutinen tai tieto lukee? Onko se esimerkiksi viranomaislähde tai joku tunnettu, vakiintunut media? Vai onko se joku somessa kiertävä klippi, jonka alkuperä on häivytetty?

Kannattaa myös seurata tunnettuja faktantarkastajia somessa, koska he ovat voineet jonkun tiedon jo vahvistaa tai kumota. Tässä tulee toki olla tarkkana, koska kaikki faktantarkastajinakin esiintyvät eivät sitä välttämättä ole. Pitää siis jaksaa hieman perehtyä, mutta se kannattaa.

Kannattaa myös pohtia, tuntuuko tieto tai uutinen oudolta. Väitetäänkö siinä jotain uskomatonta tai syytetäänkö siinä jotain tiettyä ihmistä tai ryhmää? Jos yhtään tulee sellainen tunne, että asiaa pitäisi selvittää lisää, se kannattaa tehdä.”

Mitä vahinkoja väärä tieto on saanut tähän mennessä aikaiseksi?

”Emme tiedä vielä. On kuitenkin selvää, että esimerkiksi kalastelun ja haittaohjelmien jakamisen välineenä nämä valesivustot ja niihin ohjaavat viestit ovat tehokkaita.

Petosten ja rikosten evoluutio kulkee siten, että uusi temppu puree aikansa, ja sitten ihmiset oppivat. Tämän jälkeen rikolliset keksivät taas jotain uutta, johon osa käyttäjistä haksahtaa. Tämä on ikuista toimintaa, jota viranomaiset yrittävät viestinnällään ja toimillaan hankaloittaa.

Vaikka muita koronavirukseen liittyviä ilmiöitä nähdään jo rikostilastoissa ja niitä on uutisoitukin, varsinaisten valeuutisten vaikutus ei meillä näy rikosilmoitusten määrässä. Organisaatioihin kuitenkin kohdistuu koko ajan tietojenkalastelua ja tietoverkkohyökkäyksiä.”

Miltä tulevaisuus näyttää?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nettirikollisuus, petos, hujaus, korona

Ei koske kruunun miestä?

Torstai 2.4.2020 klo 7:46 - Antti

Tätä kirjoittaessani istun kiikkustuolissa ja naatin aamusumppia. Taidanpa jättää pakollisen aamulenkin väliin, koska ulkona on koiranilma - siitä huolimatta että koirani odottavat joka-aamuista traditiota ja vajaan 10 km:n juoksulenkkiä. No: Huomenna mennään tuplalenkki ja tämän päivän energiat säästän päivän hyötyliikuntaan, klapisavottaan talon kulmalla - koska ei ole noita poliisihommiakaan kuulunut (kröhöm).

Joo: Ilmoittauduin tosiaan jo ennen Uudenmaan eristyksen alkua I-U:n poliisilaitoksen päällikölle ja kerroin, että pienen yritykseni koulutustoiminta on koronakriisin myötä jäissä ja ehtisin mieluusti kaivaa poliisihaalarini varastosta, mikäli palveluksiani tarvitaan? Olenhan edelleen kenttäkelpoinen, muodollisestikin pätevä ja vieläpä sivistänyt itseäni turvallisuusalalla parin tutkinnon verran sitten edellisen poliisipalvelukseni 2015. No eipä poliisipäällikkö edes suvainnut vastata postiini, joten ilmeisesti palveluksiani ei kaivattu.

Olin siis ilmeisesti ollut laiska ja huono työntekijä I-U:n poliisilaitoksessa palvellessani - tai sitten em. suhtautuminen liittyy erääseen rikosasiaan, jossa olin asianomistajana oikeusprosessissa (Vastapuolellani oli tuolloin 2-3 merkittävää poliisihenkilöä). Niin ja onhan allekirjoittaneella kieltämättä koko työuransa ollut taakkanaan/ ansionaan kiusallinen tapa sanoa asiat suoraan jopa korkeille esimiehille..

Itse asiaan. Tuossa aiemmassa postauksessani kritisoinkin jo toista entistä työnantajaani surkeasta toiminnasta maahansaapuvien asiakkaiden suhteen itse Koronaviruksen leviämisen ehkäisemistä koskien - ja pysyn mielipiteessäni edelleen: Typerää, edesvastuutonta ja välinpitämätöntä toimintaa.

Viime päivinä on julkisuudessakin ihmetelty sitä, etteivät Uudenmaan tarkastuspisteillä asiakkaiden kanssa kommunikoivat poliisit ole käyttäneet kasvomaskeja. Poliisipäällikkö näytti perustelevan toimintaa sillä, että se olisi terveysviranomaisien ohjeistuksen mukaista - häh? Saa kai näin vaarallisessa asiassa käyttää jo omaakin järkeä, ellei sitä terveysviranomaisella ole riittävästi? Eikös viranomaisen toiminnan tulisi olla pikemminkin esimerkillistä ja motivoida tavallista tallaajaa toimimaan samoin?

Toivottavasti tässä ei sentään ole kyseessä mittakaavaltaan samanmoinen typeryys kuin tuossa aiemmin mainittu lentoaseman episodi toisen Sisäasianministeriön alaisen toimijan toimesta. Poliisillahan on tunnetusti kova imago: Olettamus on ilmeisesti, ettei piinkova konstaapeli suostu olemaan aivan viruksen ulottuvilla hölmöjä ja itsepäisiä, suljetulle alueelle pyrkiviä autoilijoita ohjeistaessaan.

Tähänastisen tiedon ja Suomessakin jo tehtyjen kohtalokkaiden virheiden perusteella luulisi jo poliisinkin suhtautumisen Koronaviruksen leviämismahdollisuuteen olevan vähintäänkin riittävän varautunut - kaiken varalta.

Liikennettä ohjaava ja autossa istuvaa asiakasta lähietäisyydeltä ohjeistava konstaapeli nimittäin joutuu väkisinkin toimimaan potentiaalisella tartuntaetäisyydellä asiakkaastaan.

Sama toisin päin: Mahdollisesti oireettomana virusta kantava konstaapeli pystyy ilman kasvomaskia toimiessaan tartuttamaan (huomaamattaan) työpäivän aikana aikamoisen monta autoilijaa - eikö?

Alla muutaman päivän takainen uutispoiminta aiheesta:

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/poliisi-selittaa-miksei-kayta-kasvomaskeja-uudenmaan-rajan-tarkistuspisteilla-ymmarramme-tiella-liikkujien-huolen/44dd0fb3-4693-4ceb-a343-85b1dd68b141

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koronavirus, kasvosuojus, uusimaa, sulku, eristys

Rajat kiinni - melkein

Keskiviikko 25.3.2020 klo 8:39 - Antti

Tuossapa liitteenä kenttätason kavereiden kokemus käytännöntoimista, joilla valtiomme käy kansan mielikuvissa sotaan koronavirusta vastaan - Jyhkeän poikkeustilamme suomin ankarin valtuuksin.
 
Suomineidon rajathan on nyt poikkeuksellisesti lyöty kiinni - Vai onkohan sittenkään?
 
Ainakin ulkomailta lentävät matkustajat ovat kuulemma juoksennelleet terminaalissa missä sattuu ja poistuneet ilman valvontaa kuka minnekin. Ei siis mikään ihme, jos pari virusta on lipsahtanut sisämaahankin: Näennäisesti suljetulle rajavyöhykkeelle ne eivät nimittäin tuolla vauhdilla ole ehtineet tipahtamaan.
 
Valtion haalareta on tosiaan nyt katukuvissa normaalia enemmän - veronmaksajan mielihyväksi - mutta mihinkäs heillä on todellisuudessa edes halutessaan mahdollisuus puuttua? Niinpä:
 
Schengenalueelta ja Euroopan sisältä saapuu lentoja edelleen, eikä niistä tulevia matkustajia vieläkään rajaviranomaisten toimesta mahdollista tarkastaa kuin pistotarkastuksilla - eikä silloinkaan muuten kuin matkustusasiakirjojen takia (onko passi / kuvallinen henkilökortti voimassa?). Mitään Korona-/tartuntatautilakia ei ainakaan minun tietääkseni edelleenkään ole erikseen olemassa tähän tilanteeseen liittyen.
 
Sama symbolinen tilanne lienee myös valtakuntamme länsirajalla, joka siis on suljettu
 
Toisaalta: Kuka rajaviranomainen haluaisi noilla tiedoilla mennä pysäyttämään edes koronahoureessaan maahan saapuvan, litratolkulla hikoilevan ja raatokärpäsparven ympäröimänkään matkustajan - ja miksi? En ainakaan minä vaikka valtion haalareissani rajalinjalla edelleen palvelisinkin - VARSINKAAN ILMAN TYÖNANTAJAN TARJOAMIA SUOJAVÄLINEITÄ. Edit: Nyt kuulemma oli jo näkynyt kasvomaskikin lasin takana, mutta juna taisi mennä jo.
 
No juu: Haetaanhan niitä reissullaan sairastuneita suomalaisia vielä kotimaahan erikseenkin, joten kai se siiten on vähän myöhäistä rykiä kun..
 
Ps. Tämän saa jakaa vapaasti.
 
Kirjoittaja on turvallisuusalan kouluttaja jolla on 20 vuotta virkakokemusta valtion haalareissa ja vahva näkemys myös ns. näennäisistä virkatoimista.
 
En tunne liitteen kirjoittajaa, mutta teksti on omien tietojeni mukaan - valitettavasti - täysin paikkansapitävää ja perustuu suorittavan henkilöstön antamiin tietoihin.
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, sisärajatarkastukset, liikkumisrajoitukset

Äly hoi!!

Maanantai 23.3.2020 klo 7:48 - Akondis

Koronaviruksesta on jo toitotettu taukoamatta viikkotolkulla ja synkkääkin synkempiä uutisia pukkaa joka kanavalta oitis, jos töllön erehtyy aukaisemaan.

Vaahtoaminen ja esimerkiksi valtiollinen hyysääminen tuntuvat liioittelulta, sillä osaahan jokainen ajatella omilla aivoillaan - vai osaako sittenkään? Eilen taisin itse hoksata pari asiaa, joihin taudin leviäminen, vaarallisuus - ja jopa tappavuus perustuu:

Case 1) Oma ajokortti-ikäinen juniorini kuuluu astmaatikkona riskiryhmään sekä on jo hiljalleen itsekin tiedostanut koronaviruksen vaarallisuuden itselleen - sekä malttanut pysyä suositusten mukaisesti kotona VÄLTTÄEN FYYSISIÄ TAPAAMISIA kavereidensa kanssa: No iltamyöhällä pöristeli pihaamme (itselleni) tuntematon auto, josta pomppasi ulos kolme kaverusta - jotka tietysti pikimmiten olivat suurin piirtein halaamisetäisyydellä ulos vastaan pötkineen juniorimme kanssa... Että oliko kyseessä potentiaalinen koronaviruksen tartuntatilanne? Niinpä. Tuskin kukaan kylään tulleista oli itse riskiryhmässä - tai tuossa iässä koki ainakin itse olevansa enemmän tai vähemmän haavoittumaton. Hyväntahtoisten kyläilijöiden olisi tullut kuitenkin jo etukäteen punnita riskit, joita mahdollinen vierailu saattaisi pahimmillaan aiheuttaa: Jopa pidemmällä kuin itse vierailun kohdehenkilössä.

No eihän kaikkea sosiaalista kanssakäymistä voi - eikä pidäkään kieltää ja tuskin tuossa tilanteessa todellista tartuntariskiä sisältyi. Riskien tiedostamattomuus ja vähättely kuitenkin saattavat olla juurikin se reitti, jota pitkin virus on päässyt leviämään jo hallitsemattomaksi ja maailmanlaajuiseksi Pandemiaksi.

Case 2) Hra X palasi reissulta Usa:sta muutama päivä takaperin - sairaana. Kuulin asiasta toiselta isännältä (joka itse taas sattuu kuulumaan riskiryhmään): Eli reissulta sairaana palannut kaveri oli ehtinyt piipahtamaan naapurinsa juttusilla - ja vielä paikallisessa kaupassa ennen sairasvuoteelle kaatumistaan. 

Mahtoivatkohan nuo olla valtakunnan, läänin, kunnan - tai edes kylän ainoat vastaavanlaiset tapaukset?

Kuvahaun tulos: koronavirus wikipedia

On se vaan pirullisen ovela virus: Toivottavasti ei vielä kuitenkaan viisaampi kuin ihmiskunta, mutta eipä se enää taida kaukana olla sekään.

Ajatelkaa siis ainakin nenäänne pidemmälle - tai mieluummin vielä naapurinkin nenää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koronavirus

Järkkärikurssi verkossa?

Maanantai 16.3.2020 klo 9:01 - Akondis

Korona on saanut jo aikamoiset mittasuhteet ja suurin osa Euroopan maista taitaa jo tätä kirjoittaessani olla laittanut ovensa säppiin. Tälllä menolla Suomenkin on seurattava perässä: Laitettava sisärajansa kiinni ja suljettava koulut. Myöhemmin selviää sitten toimenpiteiden tehokkuus - ja valitettavasti myös viivyttelyn/ toimimattomuuden turmiollisuus.

Koulutustilaisuuksia on peruttu joka puolella ja sama koskee myös turvallisuuskoulutuksia.

Akondis valmistautuu siihen, että osa tulevista koulutustilaisuuksista tullaan pitämään verkkokoulutuksena - mikäli se vallitsevan tilanteen takia on välttämätöntä.

Seuraava Järjestyksenvalvojan peruskurssi alkaa Vantaalla 24.03.2020 klo 17. Aloitus ja tarvittaessa teoriaosuudet jatkossakin toteutetaan verkkokoulutuksina siihen saakka että tilanne sallii fyysiset kokoontumiset. Kurssikokonaisuuteen kuuluva voimankäyttöosio tullaan järjestämään myöhemmin sopivana ajankohtana, jolloin kaikkien on pystyttävä olemaan fyysisesti paikalla ja harjoituskuntoisina.

Ilmoittautumiset: antti@akondis.fi /0449867349

Jv-kortti_kuva.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi

Voimankäyttö sallittu juu...

Tiistai 3.3.2020 klo 9:30 - Akondis

Jokunen aika sitten tuli korviini tieto että ala-asteen opettajia (joista suurin osa sukupuoleltaan naisia), oli ohjeistettu tarvittaessa ryhtymään voimankäyttöön työtehtävissään: Syynä paikallisesti havaittu "buumi", jossa eräiden oppilaiden oli todettu kantaneen mukanaan teräaseita.

Täh: Siis teräaseita koulussa? Ala-asteikäisillä oppilailla? HÄH?

Kysyin asiasta maininneelta opettajalta: "Miten lähtisitte ottamaan teräaseen pois oppilaalta ja käyttämään voimaa ohjeistuksenmukaisesti?".

Niinpä: Kukaan ei ollut koskaan kouluttanut em. opettajalle mitään aiheeseen liittyvää - eikä moinen tehtävä aivan vaaraton rutiinitoimenpide olisikaan. Mielestäni kyseessä on perusteltu, mutta käytännössä järkyttävän vaarallinen ohje käytännössä toteutettavaksi - varsinkin naisopettajalle, joka saattaa olla jo fyysisiltä ominaisuuksiltaan heikompi kuin voimankäytön kohde (jolla on vieläpä teräase hallussaan)!

Olen nimittäin itse joutunut aiemmin poliisitehtävissäni käyttämään jopa ampuma-asetta teräaseen poisottamiseksi kohdehenkilöltä - ja toimenpiteeni on todettu lakiopillisestikin perustelluksi teräaseen (puukon) vaarallisuuden takia: Vaikka poliisilla sentään on päällään suojaliivit ja käytössään voimankäyttövälineet - sekä tietysti koulutus niihin. Opettaja joutuu siis kohtaamaan mahdollisen uhkatilanteen moninverroin vaarallisempana - olkoonkin, että kohdehenkilö tässä tapauksessa todennäköisesti on vielä lapsi/ nuori henkilö.

Nykyisessä toimenkuvassani olen kouluttanut jo usean alan ammattiryhmiä ja mm. eri sektoreiden opettajia. Mielestäni uhkaavan henkilön kohtaamiskoulutus on välttämätön jokaiselle opetusalalla työskentelevälle: Koko työyhteisön turvallisuuden takaamiseksi yhä vaativammaksi muuttuvassa tehtäväkentässä.

Perusopetuslakiin on tosiaan kirjattu pykälä voimankäytöstä ja esineiden poisotto-oikeudesta. Kyseessä on kuitenkin jopa hengenvaarallinen tilanne, joten helpommin sanottu kuin tehty: Pitäisiköhän kuitenkin ensin hieman harjoitella? Alla lakiteksti ja aiheeseen liittyvä juttu (linkki):

36 d § (30.12.2013/1267)
Oikeus ottaa haltuun esineitä tai aineita

Rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta 29 §:n 2 momentissa tarkoitettu kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.

Jos haltuun otettavaa esinettä tai ainetta hallussaan pitävä oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää haltuun ottamisen, rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen tai aineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Oikeus käyttää voimakeinoja koskee vain oppilaan omaa tai muiden turvallisuutta vaarantavia esineitä tai aineita sekä esineitä tai aineita, joita käytetään oppimisen tai opetuksen häiritsemiseen.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-varoittaa-hurjasta-ilmiosta-lapset-ja-nuoret-kantavat-koulurepuissaan-jopa-ramboveitsia-nuorin-teraasetta-mukanaan-pitanyt-vasta-8-vuotias-lapsi/7629402#gs.yq1nrw

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ala-aste, teräase, puukko, puntari

Järkkärikurssi Uudenmaan alueella Maaliskuussa 2020

Torstai 20.2.2020 klo 13:18 - Akondis

Kyselyjä ja alustavia ilmoittautumisia on jo tippunutkin, mutta:

Akondis järjestää Jv-kurssin Uudenmaan alueella Maaliskuussa 2020. Kurssi on tilattu järjestön toimesta, mutta mukaan mahtuu max 20 hlöä lisääkin.

Tarkempi paikka ja ajankohta julkaistaan heti kun se varmistuu.

Lisätietoja www.akondis.fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi

Järkkärikurssi Lohjalla 28.01.20 alkaen

Tiistai 21.1.2020 klo 8:11 - Akondis

Jv-kurssi (40h) Lohjalla alkaa tiistaina 28.01.20 iltaopetuksena

Kurssi on yhdistyksen tilaama, mutta mukaan mahtuu max. 10 henkilöä lisää.

Tarkemmat tiedot henkilökohtaisesti ilmoittautuneille.

Hinta 180,- (sis. Alv)

Ilmoittautumiset/ tiedustelut asap: antti@akondis.fi

Lisätietoja järjestäjästä: www.akondis.fi

Jv-kortti_kuva.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lohja, Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi

2020 is here!!!

Keskiviikko 1.1.2020 klo 17:07 - Akondis

Onnea uudelle vuodelle ja oikeastaan samalla koko vuosikymmenelle 2020!
 
Kiitokset oleville - ja terveiset tuleville asiakkaille:
Kalenterissa on hyvin tilaa uusille turvallisuuskoulutuksille ja järjestyksenvalvojakursseille..
www.akondis.fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvää uutta vuotta, 2020, turvallisuus

Turvallisuuskoulusta keväälle / kesälle 2020?

Keskiviikko 4.12.2019 klo 9:56 - Akondis

logo_kupari2.jpg

Yksi järjestyksenvalvojakurssi saatiin taas valmiiksi - sillä edellytyksellä, että eilen tehty loppukoe on suoritettu hyväksytysti. Keikkaa pukkaa, sillä seuraava kurssi on alkamassa jo muutaman päivän päästä.

Akondiksen järjestämien kurssit eroavat "tavallisesta järkkärikurssista" siinä, että kurssin sisältö voidaan muokata tarvittaessa myös vaatitvia asiakastilanteita varten: Pakollisen oppimäärän lisäksi voidaan siis harjoitella esim. uhkaavan henkilön kohtaamista ja tämän rauhoittamista verbaalisesti, elekielellä - tai myös fyysisesti. Fyysisen puolen osaamisen taustalla ovat Poliisihallituksen hyväksymät voimankäyttökoulutusoikeudet: Akondis kouluttaa myös turvallisuusalan ammattilaisia (voimankäyttö- ja voimankäyttövälinekoulutukset).

Mielenkiintoisia haasteita koulutukseen ovat tarjonneet myös erilaisten alojen henkilökuntakoulutukset (pääasiassa erilaiset uhkatilannekoulutukset), joiden yhteydessä on ollut kunnia päästä tutustumaan ihmisten työtehtävien riskeihin - ja päästä vieläpä poistamaan niitä. Koulutukset ovat olleet pääasiassa 4-6 tunnin kokonaisuuksia, jotka on muokattu mahdollisimman tarkasti henkilökunnan toiveiden mukaiseksi. Palaute on ollut erinomaista (vaikka itse sanonkin) ja ensi viikolla on taas ilo päästä tutustumaan uuden alan haasteisiin: Kerron vasta myöhemmin, mikä ala oli tällä kertaa kyseessä?...

Mikäli tiedossasi on tarve turvallisuuskoulutukselle, ota yhteyttä Akondikseen (antti@akondis.fi, 0449867349).

Lisätiedot yrityksestäni: www.akondis.fi

Mukavaa ja turvallista joulunaikaa.

Vasynyt_pukki.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi, turvallisuukoulutus, turvallisuus, uhkatilanne

Pojasta polvi paranee

Tiistai 19.11.2019 klo 7:16 - Akondis

Poliisi huolissaan vaarallisesta villityksestä Espoossa: ”Nuoret kantavat mukanaan teräaseita - nuorin vasta 8-vuotias”

 

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, että espoolaisilta lapsilta ja nuorilta on syksyn aikana löydetty lukuisia teräaseita niin koulussa kuin vapaa-aikanakin.

Poliisi on takavarikoinut syksyn mittaan hyvin monenlaisia teräaseita lapsilta ja nuorilta.
Poliisi on takavarikoinut syksyn mittaan hyvin monenlaisia teräaseita lapsilta ja nuorilta.POLIISI

Poliisin mukaan nuorten hallussa olevat teräaseet ovat nousseet syksyn aikana ilmiöksi Espoon alueella. Poliisi kertoo olevansa erittäin huolestunut tästä vaarallisesta suuntauksesta.

Teräaseita on löydetty eri ikäisiltä espoolaislapsilta ja -nuorilta. Nuorin teräasetta mukanaan kantanut ja rikosilmoitukseen päätynyt henkilö on ollut poliisin mukaan vasta 8-vuotias.

– Teräaseet ovat olleet leipäveitsiä, rambo-puukkoja, kääntöveitsiä ja monitoimityökaluja. Eli, ihan mitä sattuu, komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo tiedotteessa.

Ei alamittaa

Poliisi korostaa, että minkä tahansa teräaseen mukana pitäminen ilman hyväksyttävää syytä on laitonta.

- Usein poliisilta kysytään mikä on kielletyn teräaseen alamitta? Teräaseilla ei ole mitään määriteltyä alamittaa. Jos hallussa on teräase, on sen hallussapitoon julkisella paikalla oltava perusteltu hyväksyttävä syy. Harrastuksissa käytetty teräase ei kuulu kouluun, maitokauppaan tai millekään julkiselle paikalle, Väänänen sanoo.

- Se, että lapset ja nuoret kantavat mukanaan erilaisia teräaseita, on erittäin huolestuttava ilmiö. Poliisi on puhuttanut syksyn mittaan useita nuoria ja lapsia tämän aihepiirin takia, vanhempi rikoskonstaapeli Jenni Romanoff poliisin ennalta estävästä toiminnasta kertoo.

Puhuteltavat nuoret ovat kertoneet poliisille, kuinka yleistä teräaseen mukana pitäminen nuorten ja lasten keskuudessa on.

– Minulla oli puukko mukana, mutta niin on muillakin, on poliisille sanottu selitykseksi.

Vanhempien vastuulla

Lapsilta nuorilta tavatut teräaseet ovat kulkeneet mukana yhtä lailla takin taskussa kuin koulurepussa.

Poliisi pyytää nyt, että asiasta keskusteltaisiin niin kotona kuin koulussakin. Poliisin mukaan myös turvataidoista on hyvä keskustella lapselle ikätasoisesti, herättämättä isompaa huolta kuulijassa.

– On hyvä on käydä läpi, miten toimia, jos nuori tai lapsi joutuu uhkaavaan tilanteeseen. Yhtä lailla tärkeää on nuorten ja lasten kanssa jutella siitä, miksi teräaseita ja muita vastaavia ei saa pitää mukana, Romanoff painottaa.

– Vanhempien vastuulla on valvoa lastensa toimintaa ja tarpeen mukaan tehdä esimerkiksi reppu- ja kännykkätarkistuksia, Väänänen muistuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teräase, puukko, veitsi

Digitaalista rikostehtailua

Torstai 14.11.2019 klo 9:54 - Akondis

Näin suomalaisilta huijattiin viime vuonna 140 000 000 € – ”Uhri ei edes tiedä, mitä kautta varkaus on tapahtunut”

Julkaistu: 

IDENTITEETTIVARKAUDET 
Identiteettivarkauksia tehtiin Suomessa viime vuonna huomattavasti aiempaa enemmän, uusi kyselytutkimus kertoo.
138 000 suomalaista joutui viime vuonna identiteettivarkauden uhriksi, kertoo vakuutuspalveluyritys mySafety. Määrä siis yli nelinkertaistui edellisvuoden 30 000:sta. Yritys epäilee, että identiteettivarkaus saattaa nyt olla Suomen yleisin rikollisuuden muoto.
MySafety teetätti Suomessa Kantarilla kyselytutkimuksen, johon osallistui yli tuhat 16–74-vuotiasta kuluttajaa. Prosentuaalisesti uhreja on nyt enemmän Suomessa kuin Ruotsissa, vaikka uhreja on lukumääräisesti enemmän länsinaapurissa.

MySafetyn toimitusjohtajan Niclas Fagerlundin mukaan kasvu on todellista, eikä selity esimerkiksi laskentatavan muutoksella. Eroa Ruotsiin selittänee se, että suomalaiset eivät tunnista identiteettivarkauksien riskiä riittävästi ja luottavat paljon tuntemattomiinkin ihmisiin.

Rikoksen tekijän riski jäädä kiinni on puolestaan vähäinen, mutta rahalliset ansiot sitäkin houkuttavampia. Yhteensä suomalaiset menettivät identiteettivarkauksissa viime vuoden aikana noin 140 miljoonaa euroa, eli keskimäärin 1008 euroa uhria kohden. Riskiryhmässä ovat etenkin 30–44-vuotiaat.

Tyypillisesti konnat ostavat varastettujen tietojen avulla tavaraa uhrin laskuun. Yhdessä tällaisessa tapauksessa epäilty tekijä kulutti uhriensa rahoja 41 000 euron edestä.
Henkilötietoja ongitaan tyypillisesti tietomurroilla ja huijaussähköposteilla, mutta usein alkuperäinen konsti jää epäselväksi.

– Useimmiten uhri ei edes tiedä, mitä kautta ja koska varkaus on tapahtunut, Fagerlund huomauttaa.

Henkilötiedot ovat kauppatavaraa verkon pimeillä kujilla, joten tietoja väärin käyttävä taho voi olla tyystin toinen kuin ne alun perin varastanut taho. Varkaudesta on myös voinut kulua jo paljon aikaa.

– Näitä varkauksia on tehty pitkin vuosia ja ne kertautuvat näkyen nyt Suomessa tällaisena piikkinä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: petos, kavallus, identiteettivarkaus

Esimerkki pakkotilasta

Sunnuntai 3.11.2019 klo 11:25 - Akondis

Humaltunut ajokortiton mies otti puukotetun kyytiin ja etsi apua – pakkotilassa sai rikkoa lakia

PAKKOTILA 
Humalassa auton rattiin tarttunut ajokortiton mies ei saanut syytettä, koska kyse oli pakkotilasta ja vakavasti loukkaantuneen henkilön saamisesta hoitoon.
Muutaman miehen joukko vietti talvi-iltaa lahtelaisessa ravintolassa ja lähti jatkoille seurueeseen kuuluneen miehen asunnolle.

Joulukuisena aamuna asunnonomistajan ja kylään tulleen seurueen välille tuli riita. Asunnon omistaja haki keittiöstä leipäveitsen ja puukotti yhtä vierastaan vatsaan. Uhri sai vakavia vammoja.

Vieraat eivät tunteneet Lahtea, eivätkä he tienneet missä osoitteessa olivat, sillä he olivat tulleet toiselta paikkakunnalta vain vieraisille.

Noin 30-vuotias mies otti puukotuksen uhrin auton käyttöönsä. Miehellä ei ollut ajokorttia. Kortiton kuski sai raahattua verta vuotavan ja sisäelimiä leipäveitsen tekemästä haavasta ulos pursuavan toverinsa takapenkille. Kuski ajoi melko lyhyen matkan, kunnes päätyi lahtelaisen koulun pihaan aamuhämärissä.

Paikalta löytyi sen verran tunnistetietoja, että ne kertomalla hälytyskeskukselle poliisit ja ambulanssi tulivat hetkessä.

Vakavat vammat saanut mies ehti juuri ja juuri leikkauspöydälle ja hän jäi henkiin. Mies oli viikkokaudet tehohoidossa.

Hämeen poliisi tutki tapauksen. Autoa kuljettanut mies oli kohtuullisessa humalassa. Hänellä oli aamukahdeksan aikaan uloshengitysilmalitrassa 0,47 milligrammaa alkoholia. Miestä epäiltiin rattijuopumuksen lisäksi kortitta-ajosta.

Kuljettaja myönsi esitutkinnassa olleensa humalassa ja myönsi myös kortittomuutensa. Hän kuitenkin kertoi toimineensa pakon edessä ja vetosi pakkotilaan.

Itä-Suomen syyttäjäalueen lahtelainen aluesyyttäjä ei nostanut syytettä, koska hän tulkitsi rattiin tarttuneen toimineen pakkotilassa, eikä tekoa ole määrätty laissa rangaistavaksi.

Syyttäjä teki ratkaisun jutussa viime viikolla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pakkotila, hätävarjelu, itseapu

Seniorit taas rikosten kohderyhmänä

Sunnuntai 27.10.2019 klo 8:17 - Akondis

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3de6f44c-96ac-4e2e-b055-8585a2340497

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huijaus., kusetus, petos, valepoliisi

Jv-kurssi alkaa Nikkilässä 24.10.19

Tiistai 22.10.2019 klo 14:04 - Akondis

Järjestyksenvalvojan peruskurssi alkaa Nikkilässä torstaina 24.10.19 klo 17.

Kurssi on tilattu valmiille ryhmälle, mutta mukaan mahtuu max. 5 hlöä lisää.

Seuraava kurssi alkaa noin kuukauden kuluttua: Todennäköisesti Vantaa - Tuusula- akselilla.

Ilmoittautumiset/ yhteydenotot asap: antti@akondis.fi
puh: 0449867349

Hinta 180,-/hlö (sis. Alv)

Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järjestyksenvalvojakurssi, järkkärikurssi, järjestysmies, järjestysmieskurssi

Valepoliiseilla ei ole resurssipulaa...

Perjantai 27.9.2019 klo 9:46 - Akondis

Valepoliisien toiminta käy yhä härskimmäksi: vanhukset ovat alkaneet heitellä pankkikorttejaan parvekkeelta alas – osa menettänyt koko omaisuutensa

 

Oikea poliisi kehottaa salaamaan ikäihmisten puhelinnumerot.

Valepoliisit piinaavat vanhuksia.
Valepoliisit piinaavat vanhuksia.MOSTPHOTOS

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo, että niin sanottu valepoliisi-ilmiö nostaa taas uhkaavasti päätään ainakin itä-Uudellamaalla, jossa elokuun ja syyskuun aikana on kirjattu jo 25 valepoliisitapausta. Uhrit ovat menettäneet jopa kymmeniä tuhansia euroja – osa kaiken, mitä tililtä ylipäätään on saatu nostettua.

Poliisi julkaisi tiedotteessaan yksityiskohtia siitä, miten huijaukset etenevät. Ne alkavat siitä, että huijari onkii jostain iäkkään ihmisen osoitetiedot ja puhelinnumeron.

– Valepoliisit nappaavat uhrin puhelinnumeron yleensä julkisista numeropalveluista. He löytävät uhrin puhelinnumeron esimerkiksi osoitteen tai auton rekisterinumeron perusteella, poliisi kertoo.

– Omaisten kannattaisi pitää huolta siitä, ettei iäkkäämmän ihmisen puhelinnumero ole julkisesti saatavilla. Numeron salaamisen voi sopia suoraan puhelinoperaattorin kanssa.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, kuinka härskisti vanhuksia huijataan. Jos huijari ei saa urkittua verkkopankin tunnuslukuja tai luottokortin tietoja, uhria saatetaan painostaa nostamaan rahaa tililtään ja toimittamaan käteiset johonkin ennalta sovittuun paikkaan.

– Uhreja on esimerkiksi pyydetty jättämään pankkikorttinsa jonnekin kiven taakse tai heittämään pankkikortti ja pankkitunnukset alas parvekkeelta.

Satoja puheluita

Poliisin mukaan huijarit soittelevat ikäihmisille ympäri Suomea jopa satoja puheluita päivässä ja esiintyvät poliisina. He väittävät, että ikäihmisten pankkitunnukset tai pankkikortin tiedot olisivat päätyneet vääriin käsiin ja yrittävät näin huijata itselleen esimerkiksi vanhuksen verkkopankkitunnukset.

Rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo, että huijarit ovat erittäin hyviä puhumaan.

– Meillä on tiedossa tilanteita, jolloin seniorit ovat haistaneet puhelimessa palaneen käryn, mutta puhuja on kuitenkin onnistunut jotenkin puhumaan heidät siitäkin huolimatta ympäri. Poliisi ei koskaan kysy verkkopankin tunnuksia, tilitietoja tai luottokortin tietoja puhelimessa, Minkkinen painottaa.

Poliisi pyytää, että omaiset puhuisivat vanhemmille sukulaisilleen riskistä. Poliisin mukaan ilmiöstä pitää muistuttaa useaan kertaan, sillä osa vanhemmista ihmisistä saattaa kärsiä muistisairaudesta.

Poliisin mukana puhelinnumeron salaamisen iäkkäämmän sukulaisen tiliin kannattaisi laittaa vuorokausinostorajat, tilisiirtorajat ja tilisiirtojen esto. Pankkitunnusten käyttämisessä kannattaa myös olla kaksinkertainen varmistus.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valepoliisi, huijaus, petos

Vanhemmat kirjoitukset »